Menu
Menu

פרופ' פרופ' אורן קפלן בראיון בתכנית "עושים סדר חדש " של בן כספית על הפליית נשים בשוק התעסוקה בישראל

ראיון עם פרופ' אורן קפלן בתוכניתו של בן כספית עושים סדר חדש בטלוויזיה הישראלית החינוכית  http://www.23tv.co.il/241-he/Tachi.aspx בו הוצג סקר יחידת המחקר בבית הספר למינהל עסקים במסלול האקדמי המכללה למינהל המצביע על הפליה חמורה של נשים בשוק העבודה. במהלך        הראיון התראיינה אפי הזנפרץ שהקימה עם שותפה אתר המתמקד באיתור מקומות עבודה לאמהות לילדים.

הקישור לראיון:

http://www.youtube.com/watch?v=lucPBH5SEpQ&list=UUhj3Su7WQkupo7-_VQYiXkg&index=3&feature=plcp

בן כספית: שלום לכם וערב טוב, היום בעושים סדר חדש, למרות כל השינויים החברתיים, 90  אחוז        מהנשים מרגישות מופלות לרעה בצורה כזו או אחרת. הנתונים מראים שיותר ויותר נשים משתלבות בשוק העבודה בתפקידים בכירים אבל בכל זאת בסקר אקדמי שנערך לאחרונה, רוב עצום של נשים, כתשעים  אחוז, אמרו שעובדת היותן נשים פוגעת בסיכויים שלהם להתקבל לעבודה או להתקדם בעבודה. איך הנתונים האלה מתיישבים עם המציאות. נגיד שלום לעורך הסקר, פרופ' אורן קפלן, פסיכולוג קליני וכלכלן מהמכללה למינהל, ספר לי על המחקר, ממש ברמת המספרים. אני קראתי את השאלות ומעורר דאגה המחקר הזה.

פרופ' א. קפלן: נכון. הוא התחיל משיחות עם סטודנטיות במכללה למינהל, שסיפרו בעצם על התלבטויות שלהם אם לכתוב בקורות החיים שהם אמהות, או לא לכתוב, וליתר דיוק, מה כדאי להסתיר. ברירת המחדל הייתה שחייבים להסתיר כי אחרת הן לא תגענה לראיון עבודה. ואחרי שנחשפתי להיקף התופעה, יצאתי לסקר עם מכון המחקר "מדגם" באופן מייצג, מה קורה לנשים בשוק העבודה. המספרים לא הפילו אותנו בתדהמה, אבל הם היו מאוד גבוהים.

בן כספית: תוכל לתת דוגמא בבקשה?

פרופ' א קפלן.  הנתונים שנתת קודם הם על התפיסה העצמית, עד כמה את סבורה שאת מופלית לרעה או שעצם היותך אישה יפגע בסיכוייך להתקבל, ולהתקדם בעבודה ותשעים אחוז מהנשים  אמרו שכן, במידה כלשהי.

בן כספית: וזה מספר גורף, שאי אפשר להתווכח איתו.

פרופ' א. קפלן: וזו החוויה האישית שלהם ואז התחלנו לשאול ועד כמה קרה לך,והתחלנו לבנות שאלות.

בן כספית: והנה דוגמא מהשאלון: "האם נשאלת בראיון עבודה על פגיעה אפשרית של מצבך המשפחתי באפשרות העבודה"? כמעט 60 אחוז ענו כן נכון. "האם שינית תכניות משפחתיות כדי לא לפגוע בקריירה התעסוקתית שלך"? 30 אחוז ענו כן, ושינוי תכניות משפחתיות זה אומר לא להיכנס להריון, למשל.

פרופ' א קפלן :נכון.

בן כספית: " האם נמנעת מלציין שיש לך ילדים קטנים כדי לא להתקבל?" 32 אחוז ענו כן.  "האם נאמר לך בצורה לא רשמית שהנשיות שלך עלולה לפגוע בעבודה?" 35% ענו כן. וכו' וכו'. אני חושב שהנתונים חמורים.

פרופ' א. קפלן:הם אכן חמורים וכששומעים את הסיפורים אז עולים סיפורים הרבה יותר קשים, למשל דרישה שאישה תחתום שהיא לא תכנס להריון במשך שנתיים שלוש הקרובות.

בן כספית: זה חוקי הדבר הזה?

פרופ' א קפלן :זה לא חוקי, וזה לא קרה בחנות מכולת צדדית, אלא בחברות המובילות ביותר בשוק, בחברות ציבוריות, כולל במשרדי ממשלה. ובשרות הציבורי.

בן כספית: מה אתה שומע אם שמעת מכיוון מקומות העבודה , אם יש בכלל קשר, או שרק התמקדתם בראיון של האמהות?

פרופ' א. קפלן: קיבלנו הרבה נתונים ממקומות העבודה. החשיבה היא מאוד מאוד צרה, אתה יכול לראות אדם כזה שרוצה להחתים מישהי שלא תיכנס להריון, אבל אם תדבר איתו ברמה האישית, ותשאל, אם אשתך תלך לראיון עבודה, אז הפרופורציה תשתנה מיד ואנחנו סבורים שהדבר הזה קשור לאיזה היא הוגנות בסיסית, שיש בין בני אדם. כלומר הרעיון שצריך להקים אתר שייתן אפליה מתקנת ובו צריך להסביר שנשים עם ילדים הם דווקא יותר אחראיות אני חושב שזה בפני עצמו ו באמת אין ברירה כנראה, אבל זה רעיון מאוד מקומם.

בן כספית: אתה אומר שזה קורה בחברות גדולות. איך הם מסתדרים עם העובדה שזה לא חוקי?

פרופ' א.קפלן:אני חושב שזה החלק המפתיע, ופה לרגולטור יש באמת תפקיד, כי הדבר המרכזי  שאני שומע, זה שחלק מהן לא התקבלו לעבודה בסופו של דבר לעבודה. וכשאני שואל למה לא התלוננתן? הם אמרו שבעצם אין להם כתובת היכן להתלונן, היכן נפקיד את התלונה ומי יטפל בה? בנושאים כמו הטרדה מינית התחיל שינוי משמעותי מאוד ועובדה שעכשיו נשיא מדינה לשעבר  נמצא בכלא הוא תוצר של איזה שהיא התגלגלות של הפעולה הרגולטיבית.

אני חושב שאין ברירה, וכמו שעשו עם אנשי מילואים בזמנו, שהצבא אמר, משרד הביטחון אמר, שאם מישהו מנסה לפטר אותך בגלל שיש לך הרבה ימי מילואים, תפנה לטלפון הזה והזה, וצריך להקים נציבות לנושא הזה.

בן כספית:נציבות זה רעיון טוב. ותודה רבה לך.

Call Now Button
WhatsApp לפניה באמצעות וואטסאפ לחצו כאן